Domofoni

Domofoni in video domofoni so elektronske naprave namenjene audio in (video) komunikaciji med obiskovalcem hiše, stanovanjskega bloka ali poslovnega objekta in stanujočimi oz. zaposlenimi osebami v hiši oz objektu. Preberi več >

ER010HDTW video domofon - notranja enota
Notranje enote
ED004PID video domofon - zunanja enota - črna
Zunanje enote
Dodatki za domofone
Dodatki za domofone

Domofoni in vsi potrebni dodatki

Zunanja domofonska oz. video domofonska enota ima lahko eno, dve ali več pozivnih tipk. To je odvisno koliko stanovanj oz poslovnih prostorov je v objektu. Ko obiskovalec pritisne eno od pozivnih tipk se poklicana notranja enota domofona nameščena v objektu odzove z zvonenjem. Lahko je to tudi melodija, katera je nastavljena za pozivni klic. Če je nameščena enota z zaslonom za video prikaz, potem se na zaslonu ob pozivu prikaže slika iz kamere na zunanji enoti. Tako vidimo obraz obiskovalca. Audio (zvočno) komunikacijo pa vzpostavimo ob pritisku na odzivno tipko. Potem se lahko z obiskovalcem pogovorimo in mu tudi odpremo vhodna vrata.

V podboju vhodnih vrat mora biti instalirana električna ključavnica oz. odmikač, kateri se sprosti ob pritisku tipke za odpiranje vrat. Obiskovale sliši zvočni signal in lahko odpre vhodna vrata.

Tehnične informacije

Domofoni oz. video domofoni različnih proizvajalcev imajo največkrat tudi različne povezave med enotami. Tako se moramo pred nakupom informirati o shemi vezave. Preveriti moramo, če imamo možnost namestitve napeljave po zahtevah proizvajalca. Enote domofoni oz. video domofonov za hišno uporabo z eno pozivno tipko imajo največkrat povezavo na način ; en UTP kabel od zunanje enote do razdelilne omarice. Tu se namesti napajalnik npr. 230V/15V in od omarice do notranje enote domofona en UTP kabel. Če potrebujemo več monitorjev oz notranjih enot domofona se pripravi še UTP kabel (povezava) med prvim in drugim in tretjim monitorjem zaporedno.

Obstajajo tudi dvožični videodomofonski sistemi kjer je pa povezava podobna, se pa potrebuje nekaj manj žic za povezavo. Vseeno moramo pa vse od enot napajati z napetostjo 12-15V tako da potrebujemo za povezavo 2 žici + 2 para (4 žice) za napajanje. Če je pa hiša dvostanovanjska oz večstanovanjska in potrebujemo na zunanji enoti več pozivnih tipk potem pa potrebujemo za povezavo od zunanje enote domofona do omarice (z napajalnikom) 2 oz 3 UTP kable in od omarice do vsake od notranjih enot svoj UTP kabel.

Napredne funkcije domofonov

Modernejši video domofoni imajo poleg osnovnih funkcij tudi možnost fotografiranja obiskovalcev ali snemanje. Veliko proizvajalcev ponuja tudi IP domofone kateri se z kablom ali pa tudi preko WI-FI povezave priključijo na internet in omogočajo sprejem slike, audio komunikacijo in odpiranje vrat preko mobilnega telefona.

Poziv na mobilni telefon ima zakasnitev cca. 5-10 sek .

Veliko domofonov oz video domofonov na trgu so slabše kvalitete tako, da pri nakupu preverite kakovost, garancijo, servis in reference ponudnika. Izredno pomembno je pri montaži dobro zaščititi zunanjo enoto se posebej, če je nameščena na prostem. V tem primeru priporočamo strešico, izredno pomembno je tudi zasilikonizirati špranjo med enoto in zidom oz stebrom da voda ne pronica na kontakte na zadnji strani domofona.

Če želite odlično kvaliteto in dober servis izberite EEGUARD domofonske sisteme!